img_1093

CÂND TINERII SE IMPLICĂ ÎN COMUNITATE, COMUNITATEA ARE VIITOR

Timp de aproape 2 ani (februarie 2015 – decembrie 2016), proiectul Rămâi – La școală, pentru comunitatea noastră! a adunat la olaltă, în cele două cluburi înfiiințate, 122 de tineri din Anina și 122 de tineri din Bozovici, cu vârste între 16 și 29 de ani, care au fost instruiți cu privire la cunoștințe și abilități din domeniile organizării comunitare, organizării de evenimente, comunicării și antreprenoriatului.

Din punct de vedere calitativ, proiectul a îmbunătățit șansele de acces pe piața muncii pentru cei 244 de tineri, a dezvoltat abilități pentru utilizarea metodelor de predare adaptate particularităților tinerilor pentru 20 de profesori și a crescut implicarea părinților în viața școlară prin implicarea a 49 părinți, atât din țară, cât și din străinătate, în activitățile proiectului.

Din punct de vedere cantitativ, în mare, rezultatele generate de proiect sunt: 1 tabără de dezvoltare pentru 200 de tineri, 2 cluburi ale elevilor înființate și dotate, 2 excursii de documentare cu 200 de tineri, 2 festivaluri organizate de tineri la care au participat peste 400 de persoane, 1 aplicație online pentru monitorizarea frecvenței școlare a tinerilor de către părinți, în special cei plecați în străinătate, 1 workshop de scriere și management de proiect organizat pentru 20 de tineri și 4 reprezentanți ai autorităților locale, care a generat 4 proiecte ce urmează a fi implementate de către tineri, 2 reviste a câte 4 numere fiecare, 1 ghid de bune practici și 244 tineri consiliați în atelierele de dezvoltare personală și optimizare comportamentală.

Joi, 15 decembrie 2016, a avut loc conferința de încheiere a proiectului RĂMÂI – La școală, pentru comunitatea noastră!. La eveniment au participat 75 de persoane – tineri și profesori din grupul țintă, experți implicați în implementarea proiectului, cât și Inspectorul Școlar General, domnul Adrian Doxan, Primarul Aninei, domnul Gheorghe Românu și Viceprimarul din Bozovici, domnul Ion Sîrbu.

„Este singurul proiect non-formal implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin până în acest moment și sunt bucuros să văd că a fost atât de bine primit în cele două comunități. Rezultatele acestuia sunt memorabile și sunt convins că, de acum înainte, tinerii se vor implica și se vor mobiliza mai mult și mai ușor în ceea ce înseamnă viața școlară și, implicit, a comunității.”, a declarat domnul Adrian Doxan, Inspector Școlar General.

„Mă bucură faptul că în acest proiect au fost cuprinși tinerii, majoritatea liceeni, din orașul Anina. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului nu pot fi decât benefice pentru modelarea ca cetățeni responsabili de care urbea are nevoie, a acestor tineri, iar acest lucru nu poat fi posibil decât prin educație. Desfășurarea proiectului a fost o acțiune de mare amploare și a avut un impact pozitiv atât asupra tinerilor cât și asupra comunității. Copiii au identificat probleme reale ale comunității și au încercat să pună umărul pentru a ajuta la remedierea acestora. Am înțeles că prin revistele pe care le-au realizat și le vor mai publica vor să facă cunoscută localitatea pentru a promova turismul. Sper ca ei să înțeleagă că numai în ei stă puterea de a readuce faima de altă dată a orașului Anina. Sper, de asemenea, ca ei să înțeleagă că nu a pleca în străinătate este singura opțiune pe care o au, ci, dimpotrivă, să se mobilizeze, să caute și să găsească soluții pentru a valorifica tot ce-i mai frumos în comunitatea noastră. Nu este ușor, nimic nu se obține ușor și nici repede. Am însă încredere în potențialul creator al tinerilor din orașul nostru și cred că, prin activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect, au întrezărit posibile căi de urmat în viitor. Afirm acest lucru pentru că i-am văzut mobilizându-se la evenimentele organizate de ei și cred că au capacitatea de a desfășura pe viitor acțiuni la fel de frumoase, prin care numele orașului să se facă auzit. Nu poți fi nepăsător la lucrurile frumoase ce se întâmplă în jurul tău, iar dacă acestea se întâmplă la inițiativa tinerilor, impactul este și mai mare. Prin urmare, Primăria și Consiliul Local Anina au sprijinit și încurajat aceste inițiative și o vor face în continuare. Mă refer aici la cele două proiecte pe care le-au realizat și a căror desfășurare , chiar dacă nu oficial, a început. Le-am oferit sprijinul Primăriei în derularea activităților și vreau să-i asigur că o voi face în continuare. De asemenea, sper ca în cadrul clubului înființat ei să se mobilizeze și pe viitor și să vină cu alte inițiative utile în comunitate, dar și pentru ei, deoarece numai implicându-se își vor dezvolta simțul civic. Vă doresc succes în continuare și uu uitați că lucrurile mărețe au începuturi mici.”, a declarat domnul Ghorghe Românu, Primarul Aninei.

Proiectul “RĂMÂI – La școală pentru comunitatea noastră!” a fost implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, și a avut ca scop creșterea frecvenței școlare și a șanselor de acces pe piața muncii a tinerilor din Bozovici și Anina, prin instruirea acestora cu privire la modurile și posibilitățile reale de implicare a membrilor comunităților în viața localităților din care fac parte, precum și în domenii cum ar fi comunicarea, organizarea de evenimente și antreprenoriatul.

Proiectul a fost finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.493.385,32 lei.

Pentru detalii suplimentare vizitați www.rămâi.ro sau trimiteți un e-mail la adresa aurora.monica@gmail.com, persoană de contact Aurora Cârstea.img_1093

legende-la-morile-de-apa-din-rudaria

Legende la morile de apă din Rudaria

“Voi sunteţi de la My Secret Romania?”

“Noi suntem!”

“Oaaai, de când vă aştept! Am reuşit să ţin colieşa caldă pentru voi! Luaţi de gustaţi, mai e şi un pic de brânză şi ceapă! Totul natural, de pe meleaguri almăjene!”

Cu faţa transformată de entuziasm, tot un zâmbet, Andrei Stroca, elev în clasa a XII-a la Liceul Eftimie Murgu din Bozovici ne introduce în viaţa satului de altădată arătând spre balustrada morii Firiz, locul unde a sprijinit “traşta, ştergarul şi colieşa.”

Suntem aici datorită Festivalului Tradițiilor – Almăjul Renaște, prima ediţie a unui eveniment organizat chiar de liceeni, cu sprijinul părinţilor, profesorilor şi autorităţilor. Ca să descoperim un peisaj demn de patrimoniul UNESCO, ne-am urcat în maşini în Bozovici şi am mers 7km pe drumul judeţean 57B în direcţia Băile Herculane, Orşova. Am făcut dreapta spre comuna Eftimie Murgu, fostă Rudăria, şi am lăsat maşinile la capătul comunei. Aici se află Moara Firiz, parte a celui mai mare complex de mori de apă din sudul Europei: Parcul Mulinologic Rudăria, restaurat sub oblăduirea Muzeului “Astra” din Sibiu.

Îl urmăm pe Andrei în moară şi vedem cum un pumn de grăunţe se transformă în praf fin de mălai în bocănitul molcom al pietrelor de moară. Bunica de aproape 90 de ani care face demonstraţia acţionează un mecanism, apropie pietrele de moară şi făina devine şi mai fină. Grăunţele dispar repede şi aflăm că e nevoie de câţiva saci buni de grăunţe ca să umple coşul şi că dintr-un coş umpli un sac de mălai.

În micul muzeu deschis în localitatea Eftimie Murgu o moară este desfăcută în bucăţi, aşa încât înţelegerea mecanismului să fie mai uşoară. N-am mers la muzeu, dar Andrei ni l-a arătat pe Taica Lazăr, cel care la 95 de ani deţine tainele reparării morilor. Mai sunt şi alţi meşteri în sat, dar tot vin să îl întrebe pe Taica Lazăr cum e mai bine.

Sub moară, un jgheab lung prinde apa râului şi o duce spre o roată metalică orizontală, cu mici palete (numită popular “ciutură”). Localnicii au îndiguit apa astfel încât să vină cu cât mai multă putere spre roată, au ridicat praguri sau au săpat mici tunele. Roata stă pe un braţ lung orizontal (furcă), prins de o bară care iese în casa morii şi ţinut de un mâner numit “ridicător”. Învârtit, el ridică sau coboară sistemul hidraulic exterior, potrivind şuvoiul de apă înspre roată. Paletele se rotesc cu ajutorul apei şi mişcă un fus (un ax vertical) care urcă în moara propriu-zisă din căsuţă. Încă nu am aflat cum sunt fixate pietrele pe ax, dar e un motiv bun să ne întoarcem.

Drumul şerpuieşte agale printre stânci şi Andrei ne provoacă la un joc viclean. Extragem bileţele pe care sunt scrise cuvinte în grai almăjan şi noi trebuie să ghicim la ce se referă. “Laibăr”, “părădaisă”, “mişpaiţ”, “zapăt”, “pălăzor”, “ches” şi câte şi mai câte. Evident, el ştie toate cuvintele şi se amuză când nu ne “rumigăm vorbele” cu atenţie.

La răscrucea de ape de mai sus ne îndrumă spre moara Îndărătnica şi ne testează imaginaţia. “Oare de ce se numeşte Îndărătnica?” Nu pentru poziţie şi nu pentru voinţă, ci pentru mişcarea roţii. Toate celelalte mori au roţi care se învârt în sensul acelor de ceasornic, iar aceasta are o roată specială – se învârte în celălat sens. În vechime morile îndărătnice erau căutate de cei care făceau vrăji şi de cei care sperau să dea timpul înapoi.

Aici pluteşte legenda unui cuplu care se iubea foarte tare, în ciuda împotrivirii părinţilor mirelui, pe motiv că fata era săracă. Mirele îşi ia inima în dinţi şi cere fata, însă doamnele din familia lui se supără foarte tare şi pun la cale un plan pentru a opri nunta. “Ştiţi cum sunt doamnele când îşi propun ceva, nu? Îmi cer iertare domnilor”, adaugă el peste râsul nostru. Mama băiatului vine la moară şi le roagă pe babele care făceau vrăji să îl “dezvrăjească” pe băiat, să nu îi mai placă fata. Baba Floarea cere o cămeşă de-a băiatului şi îi spune să o spele în jgheabul morii Îndărătnica, la miezul nopţii. Zis şi făcut, mama dă drumul cămeşii pe jgheab şi se duce liniştită spre casă. Dimineaţa îşi dă seama că luase din apa morii o altă cămaşă pentru că mai erau şi alte femei care spălau acolo. Se întoarce cătrănită la baba vrăjitoare şi află că a doua oară farmecele nu mai au aceeaşi rată de succes. Tinerii sunt distruşi de vestea că părinţii nu le dau binecuvântarea, aşa că îşi plâng soarta pe un deal, la marginea satului. Înduioşată de durerea şi de iubirea lor, zâna cea bună le promite unire veşnică. Pe el îl transformă în cireş şi pe ea într-o mierlă şi îi putem vedea în fiecare primăvară având grijă unul de altul şi înflorind în iubire.

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus legenda aşa, cu menţiunea că Andrei o grăieşte almăjan, dându-i tot farmecul.

IMG_7320

Morile din Rudăria sunt atestate documentar în secolul XVIII, dar un astfel de sistem hidraulic se folosea aici încă din secolul II. Noi am văzut de aproape doar 8 dintre cele 22 de mori rămase şi ne-am bucurat la fiecare pas că ele există. Cei de aici încă îşi folosesc rândul la moară (12 sau 24 de ore de măcinat în fiecare lună) şi îl păstrează din moşi-strămoşi, aşa cum păstrează şi numele morilor: Firiz, Moara de la Tunel, Îndărătnica dintre Râuri, Trăiloanea, Roşoanea, Popeasca, Maxinoanea.

O altă legendă spune că morarul care adoarme în Îndărătnica se trezeşte cu nişte ani mai tânăr. Aşa că e musai să faceţi o vizită în zonă!

Un motiv în plus de a purcede către acolo este festivalul Anina Fest, organizat weekendul următor, pe 16-17 aprilie 2016, de către liceenii din Anina. Vă vor seduce cu expoziţii foto, dezbateri, ateliere de dezvoltare personală, aventură şi sporturi extreme, concerte în aer liber şi, preferatele mele, petrecere şi concert în mişcare, pe Semmeringul Bănăţean, de la Anina la Oraviţa.

Noi ne întoarcem în Banat şi pe acest traseu în iulie, parcurgând Clisura Dunării şi în august, pentru festivalul de muzică clasică de la Oraviţa.

Sursa http://mysecretromania.com/morile-din-rudaria-banat/

almajul-renaste-adda-este-invitata-speciala-a-unei-zile-de-neuitat

Almajul renaste. Adda este invitata speciala a unei zile de neuitat

Parcul Central din Bozovici gazduieste  ”Festivalul traditiilor – Almajul renaste!”, un eveniment organizat de tinerii din Bozovici care vor sa puna in valoare ce e mai frumos si pretios pe Valea Almajului.

Oamenii locului, dar si invitati de seama vin sa va distreze si sa dezvaluie tot ce e mai frumos si mai valoros in zona: delicii culinare locale, folclor si umor cu batranii satului, expozitii de costume populare lucrate acum sute de ani, spectacole de dansuri traditionale si lectii de dans pentru impiedicati. “Ne adunam la sezatoare, unde almajene iscusite ne arata cum se cos motivele populare ori cum se toarce lana din mosi-stramosi. Apoi, plecam in plimbare cu caruta la cel mai mare parc de mori de apa din Europa unde aflam, din vorbele batranilor, legendele morilor. Pentru liceenii locului, am pregatit un atelier despre viata de dupa liceu, iar pentru cei care cred ca tara Almajului merita mai mult, un atelier despre promovarea pe internet cu My secret Romania. Cand se lasa seara, o sa rasune tot Bozoviciul pe ritmurile ADDEI care vine sa ne (in)cante! “, au anuntat organizatorii. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primariei Bozovici si al altor oameni frumosi de pe Valea Almajului pe care urmeaza sa ii cunoasteti. Evenimentul face parte din proiectul “La scoala pentru comunitatea noastra!”, implementat de Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin, in parteneriat cu Asociatia ActiveWatch, ce are ca scop cresterea frecventei scolare si a sanselor de acces pe piata muncii a tinerilor din Bozovici si Anina, prin instruirea acestora cu privire la modurile si posibilitatile reale de implicare a membrilor comunitatilor in viata localitatilor din care fac parte, precum si in domenii cum ar fi comunicarea, organizarea de evenimente si antreprenoriatul. Proiectul este finantat cu sprijinul Programului RO10-CORAI, program finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Valoarea totala a proiectului este de 996 879,52 lei.

Sursa http://resita.ro/actualitate/4468-almajul-renaste-adda-este-invitata-speciala-a-unei-zile-de-neuitat

festivalul-traditiilor-almajul-renaste

Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte !

Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! a avut loc sâmbătă 9 aprilie 2016 în localitatea Bozovici (capitala Ţării Almăjului, zonă renumită a Banatului Montan). Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! face parte din proiectul „La şcoală pentru comunitatea noastră” implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în parteneriat cu Asociaţia ActiveWatch. Pe lângă alte finanţări (RO10-CORAI şi Granturi SEE) Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte! a beneficiat şi de un consistent sprijin din partea Primăriei Bozovici.

Aşa că, sâmbătă dimineaţa mi-am pus rucsacul foto în maşină şi am plecat la drum ca să văd Bozoviciul şi Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte !. Pe drum vremea a fost cam aiurea, multă ceaţă şi un pic de ploaie, dar după ce am trecut de Anina ceaţa s-a risipit şi norii au făcut din când în când loc şi soarelui. Am făcut o scurtă oprire la cascada Kârşa precum şi la mult mai celebra cascadă Bigăr.

Am ajuns pe la ora 11:45 la Bozovici, în parcul din centrul localităţii, locul unde s-a desfăşurat Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! şi după ce am făcut un scurt tur de recunoaştere m-am îndreptat spre Muzeu unde almăjenii erau deja pregătiţi de oaspeţi. Dacă aveţi drum prin localitatea Bozovici vizitaţi cu încredere Muzeul Sătesc „Almăjul Vatra Strămoşească” pentru că nu veţi fi dezamăgiţi. Nu este un muzeu mare, dar are destul de multe exponate şi o istorie interesantă … eu am fost atras de fotografiile vechi de pe la 1900 şi chiar mai înainte (1899 şi 1879).

Primul muzeu sătesc din zona, numit Muzeul Almăjului, a fost înfiinţat la Bozovici în anul 1929 de către preotul Coriolan Buracu în clădirea Preturii din Bozovici. Acel muzeu a fost distrus în septembrie 1944 iar în anul comemorării a 50 de ani de la moartea lui Coriolan Buracu asociaţia culturală Izvoare Almăjene (cu sprijinul Primăriei)  a deschis actualul muzeu tot în clădirea fostei Preturi.

 

Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte !

Almăjul renaşteProgramul Festivalului tradiţiilor – Almăjul renaşte ! a început cum nu se poate mai bine cu o degustare de produse tradiţionale. Organizatorii au oferit un fel de mic dejun sau aperitiv compus din mălai, brânză de oaie, cârnaţi şi slănină de porc, ceapă şi ardei gras. Ca feluri principale au fost sarmalele cu smântână şi mămăligă şi fasole uscată cu carne de porc. La desert puteai alege diverse sortimente de cozonac (cu nucă, cu mac sau cu rahat) sau gogosi. Personal am gustat şi mi-au plăcut: mălaiul cu brânză, sarmalele cu smântână şi mămăligă şi cozonacul cu nucă.

După popasul gastronomic am vizitat mini expozitia de costume populare şi atelierul numit „Şezătoare cu almăjene iscusite” unde s-a putut vedea cum se toarcea lâna şi cum se coseau / „împistreau” frumoasele modele de pe costumele populare din Ţara Almăjului. Lângă acest atelier erau expuse câteva tablouri pictate de Patricia Bihoi, tablouri cu subiecte din zona – cascade sau mori de apa.

Pe scena montată în parcul din centrul Bozoviciului au urcat pe rând  ansamblurile „Zestrea Almăjului” şi „Almăjana Junior” care au jucat/dansat aşa cum au ştiut ei mai bine. Între bătrâni şi juniori am avut parte de un frumos moment de stand up comedy rural, mai bine zis un moment în grai bănăţean susţinul cu multă pasiune şi umor de doi almăjeni talentaţi. După aceste momente folclorice am plecat înapoi spre Reşiţa, dar la Bozovici distracţia a continuat până seara târziu cu recitalurile susţinute de Eliza Buhu şi Adda.

Dacă doriţi să vedeţi cum a decurs Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! o puteţi face pentru că cei de la Repere Almăjene au realizat şi postat pe site aproximativ 4 ore de filmări de la acest eveniment.

 

Sursa http://petredalea.ro/festivalul-traditiilor-almajul-renaste/

video-festivalul-traditiilor-almajul-renaste

VIDEO Festivalul tradițiilor – Almăjul renaște!

“Frunză verde ca iglica,
Apa noastră-i Rudărica,
Şi-avem mori pe-al nostru râu,
Macină boabe şi grâu”
spune un vers popular din zona Rudăriei.

Și se mai spune că aici se macină timpul și că dacă dormi peste noapte în Moara Îndărătnică și lași moara să macine în gol, întinerești.
Vă invităm, așadar, să întinerim împreună la Festivalul tradițiilor – Almăjul renaște!

Pe 9 aprilie, în Parcul Central din Bozovici, oamenii locului, dar și invitați de seamă vin să vă distreze și să dezvăluie tot ce e mai frumos și mai valoros în zonă: delicii culinare locale, folclor și umor cu bătrânii satului, expoziții de costume populare lucrate acum sute de ani, spectacole de dansuri tradiționale și lecții de dans pentru împiedicați. Ne adunăm la șezătoare unde almăjene iscusite ne arată cum se cos motivele populare ori cum se toarce lâna din moși-strămoși. Apoi, plecăm în plimbare cu căruța la cel mai mare parc de mori de apă din Europa unde aflăm, din vorbele bătrânilor, legendele morilor.

Pentru liceenii locului, am pregătit un atelier despre viața de după liceu, iar pentru cei care cred că țara Almăjului merită mai mult, un atelier despre promovarea peinternet cu My secret Romania.

Când se lasă seara, o să răsune tot Bozoviciul pe ritmurile ADDEI care vine să ne (în)cânte!

Gealurili, pădurili, lacurili șî cascagili linișcitoare dîn împrejurimi întrăjesc tabloul almăjan șî vă cheamă să stați numai câta șî să aflați lumea dă povastă a Almăjului.

Program:

Parc central din Bozovici:

12:00 Start
12:30 Almăjul în bucate – degustare de preparate tradiționale
12:30 – 18:00 Șezătoare cu almăjene iscusite
12:30 – 18:00 Expoziție de porturi tradiționale
13:30 – 15:30 Atelier „Călatoria mea către viitor – după liceu începe o nouă etapă”
14:00 – 18:00 Excursii la parcul de mori de apă „Rudăria”
14:30 – 15:00 Moment în grai bănățean despre Brâul ăl bătrân
14:00 – 15:30 Atelier „Cum promovam o zona pe internet?” cu My secret Romania
15:00 – 15:30 Dansuri cu ansamblul bătrân „Zestrea Almăjului ” și lecții dans pentru împiedicați
15:30 – 17:30 Vocea Almăjului – taraf cu muzica populară bănățeană
17:30 – 18:00 Concert Eliza Bunu
20:00 – 21:30 Concert ADDA
21:30 – 23:30 DJ Manix

Căminul Cultural

12:00 Expoziție de pictură de Patricia Bihoi
16:00 – 21:00 Proiecții de filme

Muzeul Sătesc din Bozovici

12:00 Vizionare muzeu și lansare revistă „Almăjana”

Festivalul este organizat de tineri din Bozovici care vor să pună în valoare ce e mai frumos și prețios pe Valea Almăjului și face parte din proiectul “La școală pentru comunitatea noastră!”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, în perioada februarie 2015 – aprilie 2016.

Proiectul este finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei Bozovici și al altor oameni frumoși de pe Valea Almăjului pe care urmează să îi cunoașteți.
Foto: catalinsimion.blogspot.com

Sursa www.infocs.ro

Bozoviciul renaște!

Vineri, 9 aprilie 2016, în Parcul Central din Bozovici are loc Festivalul tradițiilor – Almăjul renaște!, un eveniment organizat de tineri din Bozovici care urmăresc promovarea Văii Almăjului.

Dragi cititori ai www.btv.ro, în ultima vreme, în cadrul articolelor de pe www.btv.ro, unii dintre utilizatori postează comentarii care conţin injurii, afirmaţii antisemite, acuzaţii nedovedite sau comentarii care nu au legătură cu subiectul materialului postat.

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a „postacilor” de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, soluțiile pe care le-am adoptat sunt:

– moderarea comentarilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată pe zi – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant aici, ci doar după ce acestea au fost moderate de operatorii noștri.
– postarea instant a comentarilor doar în contul de Facebook.

În Facebook ne puteți găsi la adresa: https://www.facebook.com/BanatTv

Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea, stergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.btv.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Menționăm ca orice critică este acceptată pe site-ul www.btv.ro, cu condiția păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind și în sprijinul celor interesați să-și expună punctele de vedere fără a mai fi hărțuiți.

Sperăm că veți înţelege adevărata valoare a demersului www.btv.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

festivalul-traditiilor-almajul-renaste

Festivalul Tradițiilor – Almăjul Renaște

Festivalul Tradițiilor Almăjul Renaște, organizat de tineri din Bozovici care și-au propus să pună în valoare ce e mai frumos și prețios pe Valea Almăjului, face parte din proiectul  La școală pentru comunitatea noastră, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, în perioada februarie 2015-aprilie 2016.

Proiectul a urmărit să crească frecvența școlară și șansele de acces pe piața muncii pentru tinerii din zonele Anina și Bozovici. S-a observat că tinerii din aceste localități recunosc și sunt mândri de potențialul turistic, sportiv și cultural al localităților lor. Astfel, proiectul a pornit de la interesele elevilor și a înființat două cluburi în care tinerii să deprindă abilități folositoare pe piața muncii și care au legătură cu promovarea turistică a localităților lor, dar care, în același timp să-i apropie de școală.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Bozovici.

Reușita festivalului a fost de excepție, prima parte cu ateliere specifice, obiceiuri, tradiții, muzică populară și promovare turistică, iar cea de-a doua parte cu două recitaluri susținute de Eliza Bunu și Adda. Seara s-a încheiat cu bucuria tinerilor almăjeni, prezenți în număr foarte mare în Parcul Central din Bozovici, care prin atitudinea lor au arătat că merită acest festival.

Deși este un partener fidel al evenimentelor almăjene, site-ul Repere Almajene nu fost nici măcar invitat la acest festival, spre deosebire de alți parteneri media. Repere Almajene vă oferă fotografii și înregistrarea video a evenimentului, păstrând aceeași linie – partener media al Almăjului.

Sursa www.reperealmajene.ro

copiii-din-anina-si-bozovici-merg-la-scoala-pentru-comunitatea-noastra

Copiii din Anina și Bozovici merg „La școală pentru comunitatea noastră”

200 de elevi din orașul Anina și din localitatea învecinată Bozovici sunt implicați în această perioadă în proiectul „La școală pentru comunitatea noastră”, proiect implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în colaborare cu asociația Active Watch din București. Scopul final al proiectului îl reprezintă educarea tinerilor în sensul aprecierii valorilor și frumuseților care îi înconjoară, dar și pentru găsirea unor căi de promovare a acestora.

Am auzit foarte des ideea că există un mare potențial turistic în zonă, încă neexploatat și ne-am gândit să le arătăm tinerilor cum pot să exploreze acest potențial turistic pentru că soarta acestor comunități depinde foarte mult și de ceea ce ei vor decide să facă pe viitor”, a precizat pentru Reper 24, Irina Georgescu, formator în cadrul proiectului.

Practic, cei 200 de elevi din Anina și Bozovici au fost inițiați în noțiuni ce țin de comunicare, organizarea de evenimente, turism, antreprenoriat și organizare comunitară, totul pentru a li se arăta cum își pot urmări interesele și cum pot pune în evidență ceea ce este deja valoros în comunitățile din care provin.

21529345121_6c45ca91ac

Proiectul va continua până în 2016, în luna mai a anului viitor, participanții trebuind să organizeze câte un eveniment în Anina și în Bozovici. Prin intermediul acestuia, tinerii vor încerca să testeze câteva din ideile de afaceri dezvoltate în cadrul proiectului, idei prin intermediul cărora să pună în valoare și lucrurile reprezentative pentru comunitatea în care trăiesc și care merită să fie promovate.

Practic, rezultatele proiectului nu vor fi vizibile imediat, fiind vorba de o muncă ale cărei roade vor deveni vizibile de abia peste câțiva ani. „Scopul proiectului este ca acești copii să rămână în localitățile de proveniență și să încerce să dezvolte ceea ce este frumos în fiecare din aceste localități”, a precizat managerul de proiect, Valeria Ungur.

Pentru a-și arăta de pe acum implicarea în viața comunității, o parte a tinerilor implicați în proiect, elevi din Anina, au dorit să le facă o surpriză participanților la tabăra „Mina de idei”, arhitecți care au dezvoltat o strategie de dezvoltare a Aninei prin intermediul turismului cultural industrial: un flash mob sau mai pe românește un scurt dans, prin care să le transmită celor prezenți mesajul că elevii din Anina își doresc un viitor mai bun pentru orașul în care trăiesc.

Karina TINCUL

Sursa www.reper24.ro

comunicat-workshop

20 de tineri din proiectul RĂMÂI – La școlă pentru comunitatea noastră au dezvoltat 4 proiecte pentru comunitățile din care provin

Titlu proiect: PET070 – La școală, pentru comunitatea noastră!

Promotor de Proiect: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin

Reșița, 01 septembrie 2016

Comunicat de presă

20 de tineri din proiectul RĂMÂI – La școlă pentru comunitatea noastră au dezvoltat 4 proiecte pentru comunitățile din care provin

Cinema mobil, traseu cicloturistic și igienzarea comunităților sunt ideile de proiecte pe care cei 20 de tineri le-au dezvoltat împreună cu 4 reprezentanți din primării, în cadrul Workshop-ului de formare a 20 de tineri în domeniul scrierii și managementului de proiect și a 4 reprezentanți ai primăriilor din Anina și Bozovici în ceea ce înseamnă înțelegerea interculturală și respectul pentru diversitate, organizat în perioada 21-28 august 2016, la Timișoara.

Duminică, 28 august 2016, echipa proiectului RĂMÂI – La școală pentru comunitatea noastră ”a luat în stăpânire” spațiul MindsHub, din cadrul Universității de Vest Timișoara, pentru prezentarea celor 4 proiecte scrise de tinerii din comunitățile Anina și Bozovici.

În fața gazdelor și a evaluatorilor, cei 20 de tineri, împreună cu mentorii lor din primării, au prezentat ”Anina Curată, Anina Bogată!”, ”Traseu Cicloturistic în Munții Aninei”, ”Un viitor mai curat” și ”Filmul se întoarce în Almăj”, proiecte dedicate comunităților din care provin și în care merg la școală sau lucrează.

În continuare, tinerii vor începe demersurile necesare pentru implementarea proiectelor dezvoltate de ei, având sprijinul primăriilor și al echipei de proiect, respectiv a Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

Activitatea s-a desfășurat în cardul proiectului La școală, pentru comunitatea noastră! – Activități suplimentare prin facilitatea PLUS, finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, implementat de către Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin (http://www.isjcs.ro/) și Asociația ActiveWatch (www.activewatch.ro).

MindsHub este primul hub educațional din România, un spațiu nonconformist, inovativ, bazat pe colaborarea dintre companii și mediul academic, care permite dezvoltarea de oportunități și proiecte între studenți, angajatori, profesori și ONG-uri. (www.mindshub.ro)

Persoană de contact: Aurora Cârstea, Expert PR

E-mail: aurora.carstea@gmail.com

20-de-tineri-au-dezvoltat-4-proiecte-pentru-comunitatile-din-care-provin-jpg

20 de tineri au dezvoltat 4 proiecte pentru comunitatile din care provin

Cinema mobil, traseu cicloturistic si igienizarea comunitatilor sunt ideile de proiecte pe care 20 de tineri le-au dezvoltat impreuna cu 4 reprezentanti din primarii.

Ideile au fost dezvoltate in cadrul Workshop-ului de formare a 20 de tineri in domeniul scrierii si managementului de proiect si a 4 reprezentanti ai primariilor din Anina si Bozovici in ceea ce inseamna intelegerea interculturala si respectul pentru diversitate.

Duminica, 28 august 2016, echipa proiectului RAMAI – La scoala pentru comunitatea noastra ”a luat in stapanire” spatiul MindsHub, din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, pentru prezentarea celor 4 proiecte scrise de tinerii din comunitatile Anina si Bozovici.

In fata gazdelor si a evaluatorilor, cei 20 de tineri, impreuna cu mentorii lor din primarii, au prezentat ”Anina Curata, Anina Bogata!”, ”Traseu Cicloturistic in Muntii Aninei”, ”Un viitor mai curat” si ”Filmul se intoarce in Almaj”, proiecte dedicate comunitatilor din care provin si in care merg la scoala sau lucreaza.

In continuare, tinerii vor incepe demersurile necesare pentru implementarea proiectelor dezvoltate de ei, avand sprijinul primariilor si al echipei de proiect, respectiv a Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin.

Activitatea s-a desfasurat in cardul proiectului ”La scoala, pentru comunitatea noastra! – Activitati suplimentare prin facilitatea PLUS”, finantat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, implementat de catre Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin si Asociatia ActiveWatch.

MindsHub este primul hub educational din Romania, un spatiu nonconformist, inovativ, bazat pe colaborarea dintre companii si mediul academic, care permite dezvoltarea de oportunitati si proiecte intre studenti, angajatori, profesori si ONG-uri.

Sursa http://resita.ro/actualitate/4825-20-de-tineri-au-dezvoltat-4-proiecte-pentru-comunitatile-din-care-provin