Eveniment Anina

anina-fest

Cunoaștem povestea lui Ion din Anina, cea mai veche rămășiță a omului modern descoperită până în prezent în Europa. Mai cunoaștem și faptul că Anina a fost unul dintre cele mai mari orașe miniere de la noi și că uzinele, centralele și fabricile care activau aici ofereau localnicilor o viață bună și demnă, locuri de muncă și venituri constante. Mai știm și că Anina e traversată de Semmeringul Bănățean, prima cale ferată montană din România, dar și că, între timp, gloria orașului a apus, activitățile economice s-au prabușit, iar mulți pleacă în țări străine ca să găsească un trai mai bun.

Pentru că bogăția culturală a acestui oraș ar trebui îi facă pe oameni să își dorească să vină aici, nu să plece, vă invităm la Anina Fest – Implică-te!, pe 16 aprilie 2016, la Platou, să celebrăm împreună tot ce-i mai frumos și mai valoros în Anina.

Sub sloganul „Dacă nu ne ocupăm noi, atunci cine?”, ne alăturăm inițiativelor de conservare, transformare și reutilizare a patrimoniului industrial prin puterea creativă a localnicilor, dar și a oamenilor din afara Aninei care visează la un viitor mai bun pentru acest oraș.

La Anina Fest – Implică-te!, facem o incursiune în viața minieră din toate timpurile și ne delectăm cu o expoziție de fotografie-bijuterie, cu imagini surprinse de tatăl și fiul Izvernari Gheorghe. Tot pe zi, stăm la povești împreună cu oamenii locului care pun cap la cap momentele cheie din viața Aninei și dezbat posibile scenarii pentru revigorarea orașului. Invitați speciali sunt Horea Murgu, excelent inginer de sunet și profesor universitar care s-a născut în Anina, precum și Ionel Bota, director al Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa. Din partea Aninei, participă Gigi și Moso, dar și toți ceilalți oameni care sunt preocupați de soarta Aninei.

Ovidiu Micsa de la Mina de Idei ne introduce în tainele aparatelor de fotografiat manufacturate și ne inițiază în procesul de developare în camera obscură amenajată chiar lângă platou.

Pentru tinerii Aninei am pregătit 3 ateliere de dezvoltare personală, iar pentru amatorii de senzații tari, o doză de Adrenaline pe tiroliană, pendulum jump și slacklines.

Când se lasă seara, orașul se animă cu muzicile celor de la: We Singing Colors, Vanotek, A-C Leonte, Eliza Bunu și Dj Moco.

A doua zi (duminică, 17 aprilie), îi premiem pe cei mai devotați susținători ai Aninei cu un concert We singing colors, într-un decor de vis aflat în mișcare – cu trenul, pe ruta Anina-Oravița, una dintre cele mai spectaculoase căi ferate care traversează munții cu serpetine și curbe abrupte, 10 viaducte și 14 tunele, denumită și Semmeringul Bănățean.

Despre Anina – ce a fost, ce e și ce ar putea să fie.

poster_anina_a2-01