CÂND TINERII SE IMPLICĂ ÎN COMUNITATE, COMUNITATEA ARE VIITOR

28 Dec
img_1093

CÂND TINERII SE IMPLICĂ ÎN COMUNITATE, COMUNITATEA ARE VIITOR

Timp de aproape 2 ani (februarie 2015 – decembrie 2016), proiectul Rămâi – La școală, pentru comunitatea noastră! a adunat la olaltă, în cele două cluburi înfiiințate, 122 de tineri din Anina și 122 de tineri din Bozovici, cu vârste între 16 și 29 de ani, care au fost instruiți cu privire la cunoștințe și abilități din domeniile organizării comunitare, organizării de evenimente, comunicării și antreprenoriatului.

Din punct de vedere calitativ, proiectul a îmbunătățit șansele de acces pe piața muncii pentru cei 244 de tineri, a dezvoltat abilități pentru utilizarea metodelor de predare adaptate particularităților tinerilor pentru 20 de profesori și a crescut implicarea părinților în viața școlară prin implicarea a 49 părinți, atât din țară, cât și din străinătate, în activitățile proiectului.

Din punct de vedere cantitativ, în mare, rezultatele generate de proiect sunt: 1 tabără de dezvoltare pentru 200 de tineri, 2 cluburi ale elevilor înființate și dotate, 2 excursii de documentare cu 200 de tineri, 2 festivaluri organizate de tineri la care au participat peste 400 de persoane, 1 aplicație online pentru monitorizarea frecvenței școlare a tinerilor de către părinți, în special cei plecați în străinătate, 1 workshop de scriere și management de proiect organizat pentru 20 de tineri și 4 reprezentanți ai autorităților locale, care a generat 4 proiecte ce urmează a fi implementate de către tineri, 2 reviste a câte 4 numere fiecare, 1 ghid de bune practici și 244 tineri consiliați în atelierele de dezvoltare personală și optimizare comportamentală.

Joi, 15 decembrie 2016, a avut loc conferința de încheiere a proiectului RĂMÂI – La școală, pentru comunitatea noastră!. La eveniment au participat 75 de persoane – tineri și profesori din grupul țintă, experți implicați în implementarea proiectului, cât și Inspectorul Școlar General, domnul Adrian Doxan, Primarul Aninei, domnul Gheorghe Românu și Viceprimarul din Bozovici, domnul Ion Sîrbu.

„Este singurul proiect non-formal implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin până în acest moment și sunt bucuros să văd că a fost atât de bine primit în cele două comunități. Rezultatele acestuia sunt memorabile și sunt convins că, de acum înainte, tinerii se vor implica și se vor mobiliza mai mult și mai ușor în ceea ce înseamnă viața școlară și, implicit, a comunității.”, a declarat domnul Adrian Doxan, Inspector Școlar General.

„Mă bucură faptul că în acest proiect au fost cuprinși tinerii, majoritatea liceeni, din orașul Anina. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului nu pot fi decât benefice pentru modelarea ca cetățeni responsabili de care urbea are nevoie, a acestor tineri, iar acest lucru nu poat fi posibil decât prin educație. Desfășurarea proiectului a fost o acțiune de mare amploare și a avut un impact pozitiv atât asupra tinerilor cât și asupra comunității. Copiii au identificat probleme reale ale comunității și au încercat să pună umărul pentru a ajuta la remedierea acestora. Am înțeles că prin revistele pe care le-au realizat și le vor mai publica vor să facă cunoscută localitatea pentru a promova turismul. Sper ca ei să înțeleagă că numai în ei stă puterea de a readuce faima de altă dată a orașului Anina. Sper, de asemenea, ca ei să înțeleagă că nu a pleca în străinătate este singura opțiune pe care o au, ci, dimpotrivă, să se mobilizeze, să caute și să găsească soluții pentru a valorifica tot ce-i mai frumos în comunitatea noastră. Nu este ușor, nimic nu se obține ușor și nici repede. Am însă încredere în potențialul creator al tinerilor din orașul nostru și cred că, prin activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect, au întrezărit posibile căi de urmat în viitor. Afirm acest lucru pentru că i-am văzut mobilizându-se la evenimentele organizate de ei și cred că au capacitatea de a desfășura pe viitor acțiuni la fel de frumoase, prin care numele orașului să se facă auzit. Nu poți fi nepăsător la lucrurile frumoase ce se întâmplă în jurul tău, iar dacă acestea se întâmplă la inițiativa tinerilor, impactul este și mai mare. Prin urmare, Primăria și Consiliul Local Anina au sprijinit și încurajat aceste inițiative și o vor face în continuare. Mă refer aici la cele două proiecte pe care le-au realizat și a căror desfășurare , chiar dacă nu oficial, a început. Le-am oferit sprijinul Primăriei în derularea activităților și vreau să-i asigur că o voi face în continuare. De asemenea, sper ca în cadrul clubului înființat ei să se mobilizeze și pe viitor și să vină cu alte inițiative utile în comunitate, dar și pentru ei, deoarece numai implicându-se își vor dezvolta simțul civic. Vă doresc succes în continuare și uu uitați că lucrurile mărețe au începuturi mici.”, a declarat domnul Ghorghe Românu, Primarul Aninei.

Proiectul “RĂMÂI – La școală pentru comunitatea noastră!” a fost implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, și a avut ca scop creșterea frecvenței școlare și a șanselor de acces pe piața muncii a tinerilor din Bozovici și Anina, prin instruirea acestora cu privire la modurile și posibilitățile reale de implicare a membrilor comunităților în viața localităților din care fac parte, precum și în domenii cum ar fi comunicarea, organizarea de evenimente și antreprenoriatul.

Proiectul a fost finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.493.385,32 lei.

Pentru detalii suplimentare vizitați www.rămâi.ro sau trimiteți un e-mail la adresa aurora.monica@gmail.com, persoană de contact Aurora Cârstea.img_1093

Write a Reply or Comment