Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte !

18 Oct
festivalul-traditiilor-almajul-renaste

Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte !

Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! a avut loc sâmbătă 9 aprilie 2016 în localitatea Bozovici (capitala Ţării Almăjului, zonă renumită a Banatului Montan). Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! face parte din proiectul „La şcoală pentru comunitatea noastră” implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în parteneriat cu Asociaţia ActiveWatch. Pe lângă alte finanţări (RO10-CORAI şi Granturi SEE) Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte! a beneficiat şi de un consistent sprijin din partea Primăriei Bozovici.

Aşa că, sâmbătă dimineaţa mi-am pus rucsacul foto în maşină şi am plecat la drum ca să văd Bozoviciul şi Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte !. Pe drum vremea a fost cam aiurea, multă ceaţă şi un pic de ploaie, dar după ce am trecut de Anina ceaţa s-a risipit şi norii au făcut din când în când loc şi soarelui. Am făcut o scurtă oprire la cascada Kârşa precum şi la mult mai celebra cascadă Bigăr.

Am ajuns pe la ora 11:45 la Bozovici, în parcul din centrul localităţii, locul unde s-a desfăşurat Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! şi după ce am făcut un scurt tur de recunoaştere m-am îndreptat spre Muzeu unde almăjenii erau deja pregătiţi de oaspeţi. Dacă aveţi drum prin localitatea Bozovici vizitaţi cu încredere Muzeul Sătesc „Almăjul Vatra Strămoşească” pentru că nu veţi fi dezamăgiţi. Nu este un muzeu mare, dar are destul de multe exponate şi o istorie interesantă … eu am fost atras de fotografiile vechi de pe la 1900 şi chiar mai înainte (1899 şi 1879).

Primul muzeu sătesc din zona, numit Muzeul Almăjului, a fost înfiinţat la Bozovici în anul 1929 de către preotul Coriolan Buracu în clădirea Preturii din Bozovici. Acel muzeu a fost distrus în septembrie 1944 iar în anul comemorării a 50 de ani de la moartea lui Coriolan Buracu asociaţia culturală Izvoare Almăjene (cu sprijinul Primăriei)  a deschis actualul muzeu tot în clădirea fostei Preturi.

 

Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte !

Almăjul renaşteProgramul Festivalului tradiţiilor – Almăjul renaşte ! a început cum nu se poate mai bine cu o degustare de produse tradiţionale. Organizatorii au oferit un fel de mic dejun sau aperitiv compus din mălai, brânză de oaie, cârnaţi şi slănină de porc, ceapă şi ardei gras. Ca feluri principale au fost sarmalele cu smântână şi mămăligă şi fasole uscată cu carne de porc. La desert puteai alege diverse sortimente de cozonac (cu nucă, cu mac sau cu rahat) sau gogosi. Personal am gustat şi mi-au plăcut: mălaiul cu brânză, sarmalele cu smântână şi mămăligă şi cozonacul cu nucă.

După popasul gastronomic am vizitat mini expozitia de costume populare şi atelierul numit „Şezătoare cu almăjene iscusite” unde s-a putut vedea cum se toarcea lâna şi cum se coseau / „împistreau” frumoasele modele de pe costumele populare din Ţara Almăjului. Lângă acest atelier erau expuse câteva tablouri pictate de Patricia Bihoi, tablouri cu subiecte din zona – cascade sau mori de apa.

Pe scena montată în parcul din centrul Bozoviciului au urcat pe rând  ansamblurile „Zestrea Almăjului” şi „Almăjana Junior” care au jucat/dansat aşa cum au ştiut ei mai bine. Între bătrâni şi juniori am avut parte de un frumos moment de stand up comedy rural, mai bine zis un moment în grai bănăţean susţinul cu multă pasiune şi umor de doi almăjeni talentaţi. După aceste momente folclorice am plecat înapoi spre Reşiţa, dar la Bozovici distracţia a continuat până seara târziu cu recitalurile susţinute de Eliza Buhu şi Adda.

Dacă doriţi să vedeţi cum a decurs Festivalul tradiţiilor – Almăjul renaşte ! o puteţi face pentru că cei de la Repere Almăjene au realizat şi postat pe site aproximativ 4 ore de filmări de la acest eveniment.

 

Sursa http://petredalea.ro/festivalul-traditiilor-almajul-renaste/