Tinerii din Anina se implică alături de Primărie pentru promovarea orașului!

16 Apr
tinerii-din-anina-se-implica-alaturi-de-primarie-pentru-promovarea-orasului

Tinerii din Anina se implică alături de Primărie pentru promovarea orașului!

Festival inedit la Anina, acolo unde tinerii s-au implicat alături de autoritățile locale și o organizație nonguvernamentală din București, pentru promovarea orașului, prin celebrarea lucrurilor frumoase și inedite din localitate. Manifestarea, derulată sub sloganul „Dacă nu ne ocupăm noi, atunci cine?”, parte din rândul inițiativelor de conservare, transformare și reutilizare a patrimoniului industrial prin puterea creativă a localnicilor. 

„Anina Fest – Implică-te!” a început astăzi cu o serie de activități culturale, momente artistice, dezbateri și spectacole și va continua mâine, când organizatorii au pregătit un moment cu totul deosebit: un concert „un mișcare” pe cunoscuta cale ferată Anina – Oravița.

Activitățile de sâmbătă s-au derulat pe platoul Bucegi, locul în care au loc în ultima vreme majoritatea activităților organizate de Primărie. Cuvântul de deschidere a aparținut primarul Gheorghe Românu, după care cei prezenți pe platou au putut admira o serie de fotografii surprinse de Gheorghe Izvernari, tatăl și fiul, imagini care le-au permis o incursiune în viața minieră de altădată. Momentele cele mai gustate de cei prezenți au fost cele artistice: dacă la început participanții s-au putut delecta cu cântece și dansuri populare, spre seară au fost programate o serie de concerte cu Eliza Bunu, A-C Leonte, We Singing Colors, Vanotek și Dj Moco.

Un moment interesat l-a constituit dezbaterea despre trecutul, prezentul și viitorul Aninei, la care, alături de primarul Gheorghe Românu, au participat, printre alții: inginerul Horea Murgu, istoricul Ionel Bota și autorul Cristian Mosoroceanu.

Cu o istorie bogată în spate, Anina, fost oraș minier, care a cunoscut un regres economic după anul 1989, luptă din greu în prezent pentru a „renaște”. După cum explicat primaru Românu, strategia de dezvoltare a orașului are două direcții: crearea de locuri de muncă, prin achiziționarea de terenuri și hale ale vechilor întreprinderi și prin crearea de facilități pentru investitori și dezvoltarea turismului, prin crearea de obiective pentru care să vină în zonă turiștii, punerea la punct a infrastructurii și nu în ultimul rând prin promovarea zonei, în această ultima categorie fiind inclus de altfel și festivalul derulat în aceste zile la Anina.

Festivalul „Anina Fest – Implică-te!” face parte din proiectul „La școală pentru comunitatea noastră!”, proiect în care sunt incluși aproximativ 100 de copii din Anina și care este implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, în perioada februarie 2015 – aprilie 2016. Pe lângă latura de promovare și transformare a zonei prin puterea creativă a localnicilor, proiectul are ca scop creșterea frecvenței școlare și a șanselor de acces pe piața muncii a tinerilor din Bozovici și Anina, prin instruirea acestora cu privire la modurile și posibilitățile reale de implicare a membrilor comunităților în viața localităților din care fac parte, precum și în domenii cum ar fi comunicarea, organizarea de evenimente și antreprenoriatul.

Sursa www.reper24.ro