Tabăra de dezvoltare RĂMÂI pentru comunitatea noastră, o tabără inedită pentru tinerii din Anina și Bozovici

15 Sep
comunicat-tabara-anina

Tabăra de dezvoltare RĂMÂI pentru comunitatea noastră, o tabără inedită pentru tinerii din Anina și Bozovici

Titlu proiect: PET070 – La școală, pentru comunitatea noastră!

Promotor de Proiect: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin

Reșița, 15 septembrie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Tabăra de dezvoltare RĂMÂI pentru comunitatea noastră, o tabără inedită pentru tinerii din Anina și Bozovici

200 de tineri din Anina și Bozovici au participat, în perioada 26 august – 5 septembrie 2015, în tabăra de dezvoltare RĂMÂI pentru comunitatea noastră, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Asociația ActiveWatch, în cadrul proiectului La școală pentru comunitatea noastră!.

3 serii, a câte 70 de tineri, respectiv 60, au învățat, timp de 6 zile fiecare, cum să își pună în valoare ideile pentru a contribui la bunăstarea comunității din care fac parte. Atelierele principale au abordat subiecte precum comunicare și organizare de evenimente, organizare comunitară și antreprenoriat. Astfel, tinerii au aflat pașii pentru proiectarea și organizarea unui eveniment de interes pentru localnici și turiști, au învățat cum să pună bazele unei afaceri și cum să o dezvolte, combinând propriile idei și abilități cu potanțialul turistic al zonelor, și au deprins noțiuni despre cum se pot implica în luarea de decizii care să ducă la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru membri celor două comunități.

Atelierele vor continua în școală, prin intermediul unor cluburi tematice prin care ideile pornite de tineri în tabără, se vor concretiza. Mai exact, tinerii vor contura planuri de afacere realiste, vor forma grupuri de acțiune locală și vor organiza două evenimente, unul în Anina și unul în Bozovici, toate aceste eforturi ducând la înzestrarea tinerilor cu abilități care să le permită să facă față oricărei situații în viața profesională și personală.

În plus, tinerii au beneficiat și de alte ateliere tematice, care au fost susținute voluntar de specialiști în domeniu.

Petra Dobruská, de la One World Romania la Școală, programul educațional care are ca scop integrarea filmului documentar dedicat drepturilor omului în liceele din România, le-a prezentat tinerilor filmul Într-o zi vom fi fericiți (Pawel Wysoczanski | Polonia | 2011 | 42 min). Filmul și discuția care a urmat au oferit tinerilor participanți la tabără posibilitatea de a compara contextul lor de viață cu cel al altor adolescenți din Polonia. De asemenea, i-a îndemnat să viseze, arătânu-le că visele se pot îndeplini. Totodată, Petra Dobruská a prezentat istoricul și dezvoltarea turistică a comunității cehe din Banat. Acesta este un exemplu de succes al unei comunități rurale care a reușit să își păstreze limba, tradițiile și cultura care atrag în fiecare an mii de turiști din străinătate.

Maria Spirache, scenarista filmului #Selfie (Cristina Iacob | România | 2014 | 123 min), premiat la Premiile Gopo 2015 cu Premiul Publicului, a ținut un ateleier de scenaristică, prin care și-a propus să ajute participanții să își descopere o pasiune care ar putea să le devină meserie. Scurta introducere în scenaristică s-a axat în jurul conceptului de creative writing și cum scrisul poate ajuta în dezvoltarea personală.

Andrei Dragotă, copywriter la agenția de publicitate Propaganda, le-a vorbit tinerilor despre cum se nasc ideile și cum se conturează un concept de campanie. Împreună, au conceput câteva idei de campanii cu scopul de a promova zonele din care provin tinerii și evenimentele pe care urmează să le organizeze.

Victoria Carasava, membru în echipa de debate a liceului „George Coșbuc” din București, a ținut un atelier despre oratorie. Scopul a fost să le ofere tinerilor câteva trucuri referitor la vorbitul în public și elementele necesare construirii unui discurs de succes.

Alina Floroi, cofondator al Laborazon Maker Space, un spațiu de creație, bricolaj și incubator de idei pentru persoane creative, le-a arătat tinerilor cum să construiască cu propriile mâini și cu resurse naturale.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul celor două primării, Primăria Anina și Primăria Bozovici, care s-au arătat deschise colaborării în cadrul proiectului și susțin demersurile tinerilor.

Proiectul La școală, pentru comunitatea noastră! este implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, în perioada februarie 2015-aprilie 2016 și este finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Pentru detalii suplimentare vizitați www.rămâi.ro sau trimiteți un e-mail la adresa aurora.monica@gmail.com, persoană de contact Aurora Vasile.

Inspector școlar general,

Profesor doctor NICOLAE GRINDEANU

 

Write a Reply or Comment